czwartek, 30 czerwca 2011

The Vegetable Museum, czyli dzieła sztuki prosto ze straganu


Liberty Leading the Vegetables

Warzywa, ze swą niezwykłą różnorodnością zaskakujących form i tekstur, potrafią być naprawdę inspirujące, co już w XVI wieku udowodnił Arcimboldo. Podobnego zdania jest najwyraźniej chińska artystka Ju Duoqi, która natchnienia szuka właśnie na lokalnych targowiskach, pośród warzywno-owocowych straganów. Jak wam się podobają jej interpretacje klasycznych dzieł sztuki? Uważam, że Delacroix i Klimt są bezbłędni. I ta Wenus z rzodkiewki...!


The Anatomy Lesson of Dr. Pickled Cabbage


The Third of May


Napoleon on Potatos


Mona Tofu


The Kiss of the Radishes


The Birthday of the Eggplants


Cabbage Monroe


The Birth of the Gingerman


The Scream of the Sweet Potatos


The Dream of the Tofu


Van Gogh made of Leek


The Birth of the Radish

I jeszcze z innej serii, cudowna Marilyn z chińskiej kapusty: 


Mimi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz