Grater Divide, Mona Hatoum, 2002
Jeśli ktoś planuje w najbliższym czasie wycieczkę do Barcelony i ma ochotę zobaczyć coś więcej niż obowiązkowe pozycje na trasie z przewodnika, być może pokusi się o wizytę w audytorium CX La Pedrera, gdzie jeszcze do 26 czerwca będzie trwała wystawa poświęcona związkom sztuki z jedzeniem The Art of Eating. From Still Life to Ferran Adria. Jak sugeruje tytuł, wystawa obejmuje bardzo szerokie spectrum tematyczne, od siedemnastowiecznego malarstwa niderlandzkiego, przez sztukę performance drugiej połowy dwudziestego wieku, po bardzo współczesne zjawiska kulinarne z kuchnią molekularną Adriana Ferry na czele. W ramach The Art of Eating obejrzymy obrazy, zdjęcia, rzeźby i instalacje. Jedzenie jako symbol, środek przekazu treści społecznych, materiał twórczy, wreszcie obiekt artystyczny sam w sobie - eksponaty dobitnie pokazują, jak na przestrzeni wieków zmieniała się rola kulinariów w sztuce.
Na wystawę z pewnością warto zajrzeć, w przerwie między obowiązkowym lunchem na słynnym targu La Boqueria (świeżutkie langusty z kieliszkiem musującej cava!), a wieczorną degustacją wina, tapas i innych skarbów kuchni katalońskiej.
Pieter van Boulce, Fruit Stall with Couple, 1649-1665
Isidre Nonell, Still Life with Onions and Herring, 1910
Le lieu de repos de la famille Delbeck, 1960, Daniel Spoerri
Large Pot of Mussels, 1966, Marce Broodthaers
Modeschau/Fashion Show (Wurstserie), 1979, Peter Fischli and David Weiss
British Food, 1995, Martin Parr
Chair Apollinaire, 1996, Jana Sterbak
Water textures, 2004, Hans Gissinger
Aire de zanahoria con leche amarga de coco, ElBulli, 2003, copyright: Francesc Guillamet
2 m de spaguetto de parmesano, ElBulli, 2003, copyright: Francesc Guillamet
Degustando aceite, ElBulli, 2006, copyright: Francesc Guillamet
Bosque de bambu, exprimental, ElBulli, 2007, copyright: Francesc Guillamet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz