wtorek, 5 października 2010

HEL YES!

Dobre jedzenie nie jest pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam do głowy na myśl o Finlandii. Sęk w tym, że fińska kuchnia oparta jest na świeżych, lokalnych i rzadko eksportowanych produktach, trudno ją więc odtworzyć poza granicami kraju. Prosta, wręcz minimalistyczna, nie zrobiła międzynarodowej kariery.
Całkiem inaczej rzecz się ma z fińskim wzornictwem, powszechnie znanym i cenionym. Zarówno z jednym, jak i drugim, można się było zapoznać podczas tegorocznej edycji London Desing Festival, gdzie grupa projektantów i artystów pochodzących z Finlandii przedstawiła bardzo ciekawy projekt kulinarno-artystyczny o nazwie HEL YES!.
W industrialnej hali powstała tymczasowa restauracja, gdzie doznania smakowe połączono z dyskusją o sztuce i wzornictwie, zorganizowano wykłady i warsztaty dla dzieci.

Zespół kreatywny HEL YES!

Wszystko w tym projekcie zostało przemyślane w najdrobniejszych szczegółach. Szef kuchni Antto Melasniemi (na marginesie - były klawiszowiec zespołu HIM) skomponował proste, minimalistyczne menu, powracając do korzeni "prymitywnej" kuchni fińskiej. Potrawy to ryby z rzek i jezior, dziczyzna, domowe przetwory, uzupełnione świeżymi produktami wyhodowanymi, upolowanymi lub zebranymi w okolicznych lasach przez ekipę HEL YES!. Zastawa stołowa i elementy dekoracji sztandarowej fińskiej marki Iittala zostały ofiarowane projektantom przez uczestników akcji Plate Swap, zorganizowanej wcześniej Helsinkach. Goście restauracji mogli zasiąść na krzesłach 403 Alvara Aalto, wyprodukowanych w limitowanej serii i trzech zupełnie nowych kolorach przez firmę Artek, przy stolikach projektu Lindy Bergroth, wykonanych z gałęzi drzew odzyskanych przy wyrębie państwowych lasów w Aspen. Przestrzeń wypełniły też proste, drewniane ławy i siedziska pod kolorowymi baldachimami, oraz pieńki w roli stolików do kawy.                  



Wygląd i stroje kelnerów oraz piękne zdjęcia ilustrujące całą koncepcję to efekt współpracy projektantki Heikki Salonen i artystki Eliisy Laitanen.
Jakby tego było mało, twórcy zadbali nawet o oprawę muzyczną. Soundtrack złożony z dwóch miksów o kulinarnych nazwach "Karelian Hot-Pot" i "Whipped Smetana" (brzmi znajomo!) dostępny jest na stronie HEL YES!.





Świetny, przemyślany i doskonale dopracowany projekt.
Z ciekawością czekam na kolejne pomysły teamu z krainy reniferów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz